авторизований дистриб'ютор
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
вихідний
вихідний

Вентиляція в приватному будинку

Деякі власники приватних будинків недооцінюють важливість ефективної вентиляції, однак, коли з'являються неприємні запахи, вогкість, нестача кисню, розвивається на стінах і в кутах приміщень грибок, який може стати причиною захворювань дихальної системи, доводиться замислюватися про причини цих неприємностей. Проте, гарна, продумана система припливної та витяжної вентиляції в приватних будинках, котеджах і інших житлових приміщеннях на даний момент є одним з інструментів створення здорового мікроклімату. 

Навіщо потрібна вентиляція в будинку?

Раніше питання з вентиляцією не стояло так гостро, оскільки дерев'яні вікна та двері не мали такої високої герметичності, як сучасні пластикові енергозберігаючі вікна, якісні вхідні двері з двома, навіть трьома ущільнювачами, стіни обшиті різними матеріалами, що не пропускають холодне повітря. Герметизація є ефективною стосовно збереження тепла всередині будинку, однак разом з цим всередині приміщення знижується рівень кисню, погіршується рівень вологості, що тягне за собою неприємні наслідки.

Таким чином, основною метою організації вентиляції в приватних будинках є забезпечення подачі потоку свіжого, насиченого киснем і вже відфільтрованого повітря в потрібному обсязі, а також організація відтоку використаних повітряних мас, які перенасичені азотом, запахами, парою, димом (на кухні). У приміщеннях з ефективною системою вентиляції краще спиться, відпочивається, думається, тобто підвищуються і нормалізуються показники людської життєдіяльності.

Види систем вентиляції в приватному будинку

Систем і схем вентиляції в приватних будинках може бути три:

  1. Природна. Коли процес повітрообміну відбувається природним шляхом, тобто за допомогою відкритих вікон у приміщеннях, на балконах, через щілини в дверях, а також через спеціально обладнані вентиляційні канали без вентиляторів. Така вентиляція має ряд недоліків, які пов'язані з ефективністю насичення житлових приміщень свіжим повітрям, потоки та обсяги відтоку є неконтрольованими і повністю залежать від погодних умов. Така система не має ефективної вентиляції, підігріву або охолодження повітря, що надходить в приміщення, а також збільшує витрати на опалення, особливо при інтенсивному провітрюванні за допомогою відкриття вікон. Перевагою вентиляції, організованої природним шляхом, є її низька вартість.

  2. Примусова (механічна). Така вентиляція вважається ефективнішою, а також керованою. За рахунок зміни швидкості обертання лопатей вентиляторів, як основних елементів примусової вентиляційної системи, можна реагувати і змінювати обсяги припливу свіжого повітря і відтоку використаного. Реалізація примусової вентиляції дорожчий варіант, ніж природної, проте вона має ряд беззаперечних переваг: можливість створення оптимальних для здоров'я і життєдіяльності умов, повна автоматизація процесу повітрообміну, а також можливість удосконалення шляхом встановлення рекуператорів, елементів кондиціонування або обігріву калориферами, фанкойлами, а також реалізації декількох рівнів фільтрації.  

  3. Комбінована. Включає в себе як механізми примусової, так і природної вентиляції, які встановлюються в залежності від типу приміщення і цілей, переслідуваних власником будинку.

У свою чергу, всі системи примусової вентиляції житлових і побутових приміщень у будинках діляться на кілька видів:

  • Припливна. Призначена тільки для реалізації припливу повітря всередину приміщення. За допомогою вентиляторів через повітроводи відбувається захоплення свіжих потоків з вулиці, їх фільтрація, нагрівання або охолодження. Приплив свіжого струменя повітря створює в приміщенні природний тиск і круговорот повітряних потоків, які змішуються з вже використаним, а потім видаляється через негерметичні щілини. Таким чином, вентилятор працює лише в режимі припливу, тому і називається припливним. Такі нагнітаючі елементи встановлюються на зовнішню стіну приміщення, у віконну раму або ж поруч із будинком, а повітря надходить по вентиляційних каналах.

  • Витяжна. Такий вид вентиляції знайомий багатьом по найпростішого виду такого обладнання, що встановлюється на кухні — витяжкою. Відтік повітря, насиченого різними запахами або високим відсотків вологості, наприклад, з ванної кімнати, виводитися з приміщення, за допомогою витяжних вентиляторів, які можуть направляти його, як безпосередньо на вулицю, так і через мережу вентиляційних каналів. Витяжна і припливна вентиляція в деяких випадках можуть використовуватися в комплексі з природною і чищення для них є основним видом профілактичних робіт.

  • Припливно-витяжна. Є найефективнішою системою вентиляції, за рахунок якої можна гарантовано організувати оптимальний і, в той же час, комфортний мікроклімат у приватних будинках та інших будівлях. Саме в таких системах встановлюються додаткові інструменти для економії — рекуператори, які без витрат на енергію нагрівальних і охолоджуючих елементів, можуть забезпечити приміщення не тільки свіжим, а й теплим (взимку) або прохолодним (влітку) насиченим киснем повітрям. Суть припливно-витяжної вентиляції заснована на одночасній роботі одного або декількох припливних вентиляторів, що працюють для подачі вуличного повітря в приміщення, а також витяжних, які видаляють з приміщення вже використане повітря. 

Організація вентиляції на кухні

Кухня — це особливе приміщення в будинку, яке вимагає не тільки подачі свіжих потоків повітря, а й ефективне виведення запахів, диму або пари. Перед кухонною вентиляцією стоїть непросте завдання, щоб смачно пахло їжею, було тепло, але при цьому не душно. При цьому запахи з кухні не повинні поширюватися по всьому будинку, тоді вони вже не будуть такими апетитними і приємними. У зв'язку з цим необхідно продумати, щоб витяжні вентилятори були досить потужними, з можливістю регулювання швидкості обертання лопатей, а також щоб потоки відкачаного з простору над плитою повітря виходили на вулицю найкоротшим шляхом. Для організації витяжки цілком достатньо встановлення побутової кухонної витяжки, що включається автоматично або вручну.

Приплив свіжого повітря повинен бути організований таким чином, щоб не було прямого або змінного потоку по пальників плити. Саму вентиляційну установку, що створює основний напрямок потоків, дуже зручно розмістити на горищі, де буде можливість її експлуатації, ремонту або чищення. Якщо кухня невелика, то буде достатньо організувати тільки відведення повітря за допомогою витяжних вентиляторів, головне при цьому врахувати, щоб потоки не гасили полум'я конфорок. Для цього побутові витяжки мають об'ємний механізм його захоплення. Відтік повітря в таких приміщеннях, повинен перевищувати за обсягами, кількість припливного.

Відмінно зарекомендувала себе комбінована вентиляція на кухні, яка реалізована витяжкою і зворотнім клапаном. Коли витяжка працює клапан закритий і весь потік повітря всмоктується з поверхні плити, де готується їжа. Коли витяжка вимикається, клапан відкривається і відбувається природна або примусова вентиляція, яка дозволить створити затишок і нормальний повітрообмін на кухні.

Облаштування вентиляції в санвузлі приватного будинку

У санвузлах та ванних кімнатах приватних будинків може бути застосована як природна, так і примусова вентиляція. Для створення ефективної природної вентиляції в санвузлі необхідна якісна тяга, яка досягається за рахунок організації у верхній частині стіни або на стелі, цього приміщення, отворів, через які будуть видалятися неприємні запахи. Проте, для цього знадобляться негерметичні двері з щілиною між дверним полотном і підлогою не менше 15 мм.

Для більш ефективної вентиляції в санвузлах будинків застосовується установка витяжного осьового вентилятора зі зворотним клапаном, який запобігає повернення зіпсованого і відкачаного повітряного потоку знову в туалет або ванну кімнату. Такі вентилятори, що працюють на відтік повітря з закритого простору, встановлюються як в уже існуючий вентиляційний канал, так і в тільки змонтований. Управління вентилятором може бути реалізовано від спеціального датчика часу, вологості або ж просто працювати при включеному освітленні в туалеті. Якщо туалет суміщений з ванною кімнатою, то необхідно купувати і встановлювати устаткування, яке має високий рівень захисту від вологи.

Згідно будівельних норм витяжка для туалету та ванної кімнати повинна забезпечувати інтенсивність відтоку повітряних мас об'ємом не менше 25 м³/год. Якщо запахи із санвузла поширюються в інших кімнатах будинку, а також з'являється рясна вологість, і як наслідок грибок і пліснява, то значить інтенсивності припливно-витяжної вентиляції недостатньо і необхідно збільшити швидкість обертання вентилятора, розмір лопатей або ж збільшити обсяг припливного повітря. 

Організація вентиляції в кімнатах і вітальні

Рекомендується проектувати вентиляцію в приватному будинку, зокрема, у вітальні, або під час будівництва або під час підготовчих робіт. Для цих типів приміщень необхідно продумати:

  • обсяги припливу і відпливу повітряних мас, які найефективніше реалізуються примусовою вентиляцією;

  • відведення продуктів горіння з каміна, якщо він буде встановлений в цьому приміщенні;

  • попередження появи зон "застою", тобто відсутність місць, де б не було вентиляції і повітря застоювалося;

  • щоб порція припливу відповідала обсягом повітря, який видаляється з приміщення ;

  • запобігти появі сильних протягів.

Якщо будинок вже збудований і немає можливості організувати повноцінну припливно-витяжну вентиляцію, рекомендується встановити кілька стінових трубчастих рекуператорів, які будуть забезпечувати приміщення свіжими потоками повітря потрібної температури. Прихована приточно-витяжна вентиляція з рекуперацією, зі встановленими системами фільтрації, підігріву та кондиціонування повітря є найкращим варіантом, оскільки у вітальні, або будь-який інший кімнаті, буде видно лише декоративні вентиляційні решітки або дифузори. Прихована вентиляція реалізується шляхом її монтажу в підвісну стелю, фальш панелі, а також короби, які потім є частиною інтер'єру. 

Висновок

Реалізація ефективної вентиляційної системи приватного будинку, котеджу або особняка — особливий вид робіт, який вимагає досвіду. При виборі обладнання для цих цілей варто довіряти лише перевіреним виробникам, наприклад, компанії AeroStar, щоб в подальшому витрачати менше часу і коштів на ремонт і обслуговування. Якісне обладнання та комплектуючі для організації вентиляційної системи в приватних будинках — запорука довговічної і ефективної її роботи.

4 лютого 2021
×
Отримати консультацію