авторизований дистриб'ютор
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
вихідний
вихідний

Типи і види кондиціонерів

Кондиціонери застосовуються не тільки в побуті, але і в промисловості, для створення мікроклімату у великих за площею торгових приміщеннях, спортивних залах, в цехах, складах тощо, тобто там, де основне завдання полягає в досягненні необхідної температури в приміщеннях площею від 100 м² і вище. Таким чином, існує велика різноманітність сфер застосування і типів кондиціонерів, щоб охопити всі види життєдіяльності людини. 

Типи кондиціонерів в залежності від області застосування

Залежно від області застосування системи кондиціонування діляться на три основні групи:

  1. Побутові, застосовувані в житлових і офісних приміщеннях площею не більше 100 м² і висотою стель не більше 3,5 метра. Такі агрегати найчастіше крім основних функцій (охолодження та обігріву), оснащені безліччю додаткових, наприклад таких, як зволоження та іонізація повітря, управління через Wi-Fi або ж перехід кліматичної техніки в нічний економічний режим роботи;
  2. Промислові, використовуються для приміщень площа яких перевищує 300 м² і високими стелями (від 5 метрів і вище), це різноманітні цехи, спортивні комплекси, розважальні заклади, складські приміщення. Дуже часто промислові кондиціонери та розгалужені системи мультизональної системи кондиціювання (системи чилер — фанкойл, дахові кондиціонери (rooftop), шафові та прецизійні системи кондиціонування). Такі кондиціонери призначені не тільки для створення комфортних умов роботи для людини, але і зниження температури в приміщеннях для обмеження перегріву обладнання та електроніки, яка має обмеження температурних режимів. Такі системи характеризуються не лише високою продуктивністю в складних умовах (від 200 м²), але і безперебійністю роботи, оскільки від цього буде залежати технологічний виробничий процес. Ресурс такого обладнання повинен становити не менше 25 років. Застосовуватися можуть в парі з розгалуженою системою вентиляції, оснащеною фільтрами грубого та тонкого очищення.
  3. Напівпромислові, або як їх ще називають комерційні кондиціонери, займають проміжне місце між побутовими та промисловими, їхня потужність коливається в діапазоні від 10 до 30 кВт і її вистачає для створення мікроклімату в приміщеннях до 300 м². Це можуть бути як житлові, так і адміністративні будівлі та споруди, торгові зали та невеликі приміщення виробничого призначення. Надійність і ресурс такого обладнання більше ніж у побутового, але і вартість самих кондиціонерів, а також монтажу буде вище.

Таким чином, при виборі системи кондиціонування потрібно враховувати сферу застосування цього обладнання, щоб з одного боку, не переплатити, а з іншого — досягти необхідного результату.

Кондиціонери за типом компресора

У сучасних кондиціонерах застосовуються кілька типів компресорів, які відрізняються виконанням ротора. Ротор є рухомим механізмом будь-якого компресора і двигуна змінного струму, його конструкція може відрізнятися. У компресорах існує три типи роторів:

  • поршневі;
  • роторні;
  • спіральні.

Левова частка сучасних компресорів для кондиціонерів оснащуються саме роторними або спіральними типами, але для простого покупця і користувача конструкція "серця" кондиціонера не так важлива, як його принцип роботи та економічні показники. 

Важливою особливістю компресорів для всіх кондиціонерів, які використовуються в різних сферах, є принципові особливості роботи компресора. Існує два типи компресорів:

  1. Інверторні, що працюють з постійно включеним компресором, швидкість ротора якого, плавно регулюється шляхом зміни частоти змінного струму. Такий принцип роботи має ряд переваг пов'язаних зі збільшенням терміну служби "серця" кондиціонера, а також з плавністю і точністю регулювання температури в приміщеннях;
  2. Неінверторні (з прямим пуском), працюють за принципом старого холодильника, в режимі "пуск і стоп", тобто компресор включається до стандартної мережі змінного струму з частотою 50 Гц, а при досягненні встановленої потрібної температури кондиціонер переходить в режим вентиляції, відключаючи компресор. Такий режим роботи компресора характеризується високими пусковими струмами, які негативно впливають на термін служби, вимагають для підключення кондиціонера електропроводки більшого перетину, а також підтримки точної температури повітря в приміщення без перепадів.

Види кондиціонерів

Всі кондиціонери можна розділити на дві групи: 

  • моноблочні;
  • спліт-системи, що складаються як мінімум з одного зовнішнього та одного внутрішнього блоку.

Серед типів кондиціонерів для дому та створення комфорту в житлових приміщеннях найчастіше застосовується спліт-система, як одна з найефективніших і легко монтованих систем кондиціювання. 

Різновидом стандартної спліт-системи є її вдосконалена модифікація мультіспліт-система, до складу якої входить не один, а кілька внутрішніх блоків, що розміщуються в різних кімнатах або навіть в вентиляційних каналах. Саме для прихованого встановлення внутрішнього блоку використовується така конструкція, як фанкойл. 

Фанкойли бувають:

  • касетні, вмонтовані в підвісну стелю;
  • канальні, заховані в розгалуженій системі вентиляції.

Серед внутрішніх блоків і систем промислового, а також напівпромислового кліматичного обладнання виділяються наступні види:

  • касетні та канальні фанкойли;
  • кондиціонери колонного типу;
  • підлогово-стельові внутрішні блоки високої продуктивності включені в складі мультизональної системи кондиціонування (VRV і VRF системи). Один зовнішній блок VRF системи може постачати холодоагентом до 30 внутрішніх блоків різної конструкції та продуктивності; 
  • чилери — обладнання для зміни температури повітря шляхом охолодження рідини. У чилерах теплоносій може подаватися в теплообмінники або фанкойли;
  • прецизійні кондиціонери — автономне кліматичне обладнання шафового типу для підтримки максимально точних показників повітря і температури. Застосовується на великих станціях зв'язку, апаратних і серверних приміщеннях, лабораторіях тощо.

Різновидів кондиціонерів дуже багато і для кожної сфери застосування, типу приміщення і напрямку людської життєдіяльності існує окремий вид, спрямований на вирішення поставлених перед цим видом кліматичного обладнання задач. Формування чітких вимог до мікроклімату з урахуванням продуктивності, ресурсу використання, оснащення додатковими функціями та різних шкідливих факторів, дозволяє правильно підібрати тип системи кондиціонування.

8 січня 2021
×
Отримати консультацію