авторизований дистриб'ютор
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
вихідний
вихідний

Якою повинна бути вологість у приміщенні?

Вологість повітря у квартирі, приватному будинку, офісі — це особливий параметр, який повинен бути оптимальним для гарного самопочуття і здоров'я організму в цілому. Негативний вплив на людський організм і на створення здорового мікроклімату в окремо взятому приміщенні має як надмірно сухе, так і перенасичене вологою повітря. Для підтримки вологості в нормальному діапазоні в першу чергу потрібно визначитися з рівнем цієї характеристики повітря, а потім вживати заходи, що сприяють її оптимізації.

Яка вологість повинна бути в приміщенні?

Вологість — величина, що показує наскільки повітряні маси насичені вологою. При цьому вологість буває абсолютна і відносна. Для приміщень якраз важливо знати величину абсолютної вологості, тобто яка маса водяної пари міститься в 1 м³ повітря, якщо сформулювати інакше, то яка щільність водяної пари в повітряних масах.

Величина вологомісткості, тобто стан насичення повітря вологою, величина непостійна і збільшується при збільшенні температури повітря. Відносна вологість — це відношення величини абсолютної вологості до величини вологомісткості при одній і тій же температурі.

Для різного типу житлових приміщень показник абсолютної вологості, вимірюваний у відсотковому співвідношенні, різний:

  • дитячі спальні та ігрові кімнати - 45-60;

  • спальня для дорослої людини - 40-50;

  • кухня, ванна кімната, санвузол, душові - 40-60;

  • вітальня і кімната прийому їжі - 40-60;

  • робочий кабінет і офіс - 30-40.

Своєю чергою, вологість в різних регіонах країни різна, і відповідно, різною її величина буде в приміщеннях, вона залежить від:

  1. кліматичного поясу;

  2. пори року;

  3. погодних умов;

  4. атмосферного тиску.

У будь-якому випадку треба прагнути створити оптимальну вологість в приміщенні, але перед цим обов'язковою процедурою є перевірка її величини. 

Як виміряти рівень вологості?

З розвитком електроніки дізнатися, яка вологість у приміщенні, стає простіше, тепер це робити можна з високим рівнем точності. Для визначення вологості повітря в приміщеннях існує спеціально призначений для цих цілей прилад — гігрометр. Вимірники вологості бувають різних модифікацій і рівня точності. Найефективніший для цих цілей електронний гігрометр, іноді його називають просто вологомір. Якщо ви прагнете досягти оптимального мікроклімату у приміщенні, то гігрометр повинен бути в наявності, так само як звичайний кімнатний термометр.

Однак, дізнатися, нехай навіть не в цифровому ключі, яка вологість у приміщенні, можливо навіть "дідівськими" методами:

Спосіб №1.Заповніть звичайну грановану склянку водою і поставте її в холодильник або на балкон (взимку), для того, щоб температура води знизилася приблизно до 3-4 ° С. Після цього склянку з охолодженою водою поставте по центру приміщення (кімнати). Незабаром на ній з'явитися роса — це нормально. Якщо роса швидко зникла, то вологість в приміщенні недостатня, якщо з'явилися великі краплі роси, які стікають по стінках склянки та навіть не збираються випаровуватися, то вологість більше необхідною. Якщо на склі залишився невеликий шар роси й вона не утворюється у великі краплі та не стікає, а просто рівномірно злегка покрила поверхню, то вологість в приміщенні помірна.

Спосіб №2. Перевірка відносної вологості за допомогою звичайного рідинного термометра. Необхідно зафіксувати показання термометра, потім загорнути його основу вологою ганчіркою. Через кілька хвилин знову подивитися, що показує термометр. Різниця показань і стане цифрою для визначення вологості, по психрометричні таблиці.

Щоб дізнатись більш точні показники вологості в приміщенні, без спеціально призначених для цих цілей приладів, не обійтися.

Що відбувається від сухого повітря у квартирі?

Якщо у квартирі буде недостатня вологість, то прояви цього не змусять себе чекати. Основними симптомами сухого повітря є:

  1. часті головні болі;

  2. частішають гострі респіраторні та вірусні захворювання внаслідок пересихання слизової носоглотки;

  3. шкіра стане сухою;

  4. погіршується якість сну і відпочинку;

  5. знижується розумова активність і з'являється сонливість;

  6. людина постійно відчуває себе втомленою і розсіяною.

Особливо актуальна проблема недостатньої вологості у квартирах в опалювальний період, оскільки з кожним роком дорожчає тепло, і це змушує мешканців задуматися про герметизацію та утеплення приміщень, але разом з цим знижується обсяг повітрообміну, що призводить до сухості повітряних мас.

Сухе повітря шкідливе не тільки для самопочуття і здоров'я людей. Коли тривалий час в повітряному просторі квартири не вистачає вологи, це позначається на стані підлогового покриття, дерев'яних виробів, меблів і дерев'яних дверей.

Що відбувається від підвищеної вологості у квартирі?

При перевищенні оптимального рівня вологості повітря в кутах і на поверхнях, які не провітрюються, поява грибка, цвілі, а також розмноження хвороботворних мікроорганізмів — природний неминучий процес. Особливо помітні сліди появи цвілі в момент, коли на вулиці вже похолоднішало, а опалювальний період ще не розпочато. Якщо в повітрі та в районах скупчення вологи вже з'явилися спори цвілі, то позбутися від них буде вельми проблематично, незабаром і людський організм, що вдихає таке повітря, буде отруєний. Симптомами підвищеної вологості з появою грибкових інфекцій є:

  1. алергічні висипання;

  2. утворення грибка на тілі, найчастіше на стопах і пальцях ніг;

  3. запалення дихальних шляхів;

  4. надалі відбувається зниження імунітету і наслідки цього можуть бути дуже сумними.

Крім погіршення здоров'я починають розбухати меблі, а на металевих поверхнях з'являється корозія. Таким чином, надмірна вологість — небезпечне і підступне явище, з яким потрібно боротися.

Способи регулювання вологості

Існує кілька варіантів оптимізації вологості в приміщеннях, але для початку потрібно дізнатися цей показник, щоб не погіршити ситуацію.

Способи зниження або збільшення вологості повітря кілька і для ефективного вирішення це проблеми знадобляться такі прилади:

  • осушувачі або зволожувачі повітря, вони можуть бути як стаціонарні, так і переносні;

  • провітрювання, встановлення і використання спеціальних приладів, що поліпшують повітрообмін, бризерів, клапанів, рекуператорів;

  • встановлення повноцінних сучасних припливно-витяжних систем, які оснащені датчиками вологості й можуть в автоматичному режимі регулювати показники.

У кімнатах квартири, де підвищена волога є нормальною, наприклад кухня, ванна, душова, встановлюються додаткові витяжні вентилятори, але при цьому обов'язково забезпечити приплив повітря за допомогою вентиляційних решіток у дверях.

Висновок

Якщо в житлових приміщеннях (будинках, котеджах, особняках) і кімнатах квартир реалізувати ефективну систему припливно-витяжної вентиляції, то ризик появи підвищеної вологості або сухості повітря стає мінімальним і може бути тільки в тому випадку, якщо повітрообміну буде недостатньо.

10 лютого 2021
×
Отримати консультацію