авторизований дистриб'ютор
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
вихідний
вихідний

Як розрахувати потужність кондиціонера?

При виборі кондиціонера однією з основоположних технічних характеристик є потужність. Цей параметр є дуже важливим і щоб правильно підібрати її необхідно ґрунтуватися не тільки на площі приміщення, а й на супутніх факторах. Неправильно підібраний за потужністю кондиціонер не може виконувати поставлені перед ним завдання по створенню комфорту в приміщеннях. Якщо потужності кондиціонера буде недостатньо, при настанні спекотної пори року, навіть працюючи на максимальній інтенсивності, дефіцит холодного повітря буде відчутний. Якщо вибрати систему кондиціонування надлишкової потужності, то після введення  експлуатацію такого обладнання, буде неможливо домогтися економічності витрати електроенергії, та й вартість самого кондиціонера безпосередньо залежить від його продуктивності (потужності). До того ж якщо кондиціонер не інверторний, а звичайний, то при надмірній потужності, він буде частіше включатися, а це призведе до зниження терміну служби. Тому рекомендуємо підійти до вибору потужності кондиціонера з усією відповідальністю.

Як розрахувати потужність кондиціонера?

Перед тим, як перейти безпосередньо до розрахунку потужності кондиціонера, потрібно визначитися з термінологією, адже є два типи потужності:

  • продуктивна в режимі охолодження або обігріву;
  • споживана (електрична), тобто та, яка змушує лічильник електроенергії крутитися і враховувати витрати електроенергії.

Продуктивність також, як і споживана енергія, найчастіше позначається в кВт, але якщо продуктивність є постійним показником, то споживання електроенергії величина не постійна буде залежати:

  1. від погодних умов, тобто скільки температура за вікном 28 або ж 40 °C;
  2. від кількості осіб, які знаходяться в приміщенні;
  3. висоти стель;
  4. рівня і якості теплоізоляції;
  5. типу приміщення;
  6. кількості обладнання, що виділяє тепло (телевізор, комп'ютер, пічка тощо).

Наприклад, кондиціонер інверторного типу Hitachi RAK-50REF-RAC-50WEF, його потужність охолодження, тобто продуктивність становить 5 кВт, при цьому споживана енергія коливається від 1,9 до 7,3 кВт. Якщо він буде встановлений у звичайній квартирі, наприклад, у вітальні зі стелею до 3 метрів, з нормальною теплоізоляцією, пластиковими вікнами, то в режимі охолодження буде споживати максимум від 1,9 до 5,2 кВт, і то на максимальній потужності буде працювати менше часу, ніж, наприклад, при установці в кіоску або будівельному вагончику, виконаному з металу, що знаходиться протягом всього світлового дня під прямими променями сонця. Тобто, для створення комфорту і підтримки температури у квартирі витрата електроенергії буде менше, ніж в металевому вагончику. Знання величини максимальної споживаної потужності допоможе правильно виконати підключення кондиціонера до електричної мережі, оскільки від цього параметра буде залежати перетин електропроводки та тип автоматичних вимикачів. 

Як дізнатися потужність кондиціонера? Ця інформація є в супровідній технічній документації до кондиціонера.

Тепер перейдемо до розрахунку потужності охолодження або ж продуктивності кондиціонера. Ця величина безпосередньо залежить від площі приміщення, чим більше площа, тим продуктивніше повинна бути система кондиціонування. Орієнтовно, продуктивність кондиціонера розраховується співвідношенням — 1 кВт охолоджувальної потужності вистачить для створення мікроклімату в приміщенні площею 10 м². Продуктивність і споживана потужність — величини з прямою пропорційністю, тобто чим більше потужність охолодження, тим більше вам знадобиться електричної енергії для його ефективної роботи. Серед сучасних побутових кондиціонерів продуктивність коливається від 1,5 до 10 кВт.

Більш точний розрахунок потужності охолодження, як основної функції будь-якого кондиціонера, проводиться за загальноприйнятою методикою:

Q = S * h * q, де

  • Q - продуктивність (Вт);
  • S - площа приміщення (кв. М);
  • h - висота стель в приміщенні (м);
  • q - коефіцієнт, що дорівнює 30 - 40 Вт / кб.м

Для приміщення з великою кількістю сонячного світла q = 40 Вт / кб.м; для приміщення з тінню, наприклад, від дерев q = 30 Вт / кб.м; при середній освітленості цей коефіцієнт становить q = 35 Вт / кб.м.

Наприклад, для приміщення з площею 50 м² з середньою освітленістю і висотою стель 3 метри, згідно з цією формулою, потужність охолодження кондиціонера повинна дорівнювати Q = 50 * 3 * 35 = 5250 Вт або 5,25 кВт. Тепер варто додати по 0,1 кВт на кожну людину, а також 0,3 кВт на одну одиницю обладнання, що виділяє тепло в процесі роботи. Наприклад, 5 осіб — це ще + 0,5 кВт, і один телевізор і два комп'ютери (3 одиниці техніки) — ще + 0,9 кВт. Таким чином, потрібен кондиціонер з охолоджувальною продуктивністю (5,25 + 0,5 + 0,9) = 6,65 кВт. Необхідний кондиціонер з найближчою потужністю в бік збільшення у такому випадку — 7 кВт.

Можна спростити завдання і скористатися таблицею потужності кондиціонерів під конкретні параметри приміщення.

Висновок

Розрахувати потужність побутового кондиціонера можна самостійно, але при цьому обов'язково потрібно врахувати особливості приміщення і його призначення. Не потрібно забувати про можливість використання як систему кондиціонування спліт-системи, але при цьому потужності зовнішнього блоку має вистачити для забезпечення холодним (теплим) повітрям відразу декількох внутрішніх блоків.

8 січня 2021
×
Отримати консультацію