авторизований дистриб'ютор
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
09:00 - 18:00
вихідний
вихідний

Що таке інверторний кондиціонер і чим він відрізняється від звичайного?

Інверторні кондиціонери з'явилися на українському ринку нещодавно, але вже багато користувачів оцінили переваги цієї кліматичної техніки. Для того, щоб зрозуміти, що таке побутовий кондиціонер, потрібно зрозуміти взагалі що таке інвертор. Інвертор — це електронний пристрій, принцип дії якого зворотній випрямленню. Відповідно в інверторному кондиціонері є пристрій, що перетворює постійний струм в змінний, але вже потрібної частоти. Саме цією змінною напругою, зі змінною частотою, відбувається електропостачання компресора. Тобто поняття «побутовий кондиціонер» більше застосовано до схеми електроживлення компресора — серця будь-якого холодильного обладнання.

Принцип роботи інверторного кондиціонера

Принцип роботи інверторного кондиціонера заснований на можливості плавного розгону компресора на максимальну продуктивність і подальшої зміни інтенсивності прокачування фреону по замкненому контуру кондиціонера. Все це стає можливим при оснащенні електричної схеми електропостачання компресора електронним інвертором.

Після включення кондиціонера інверторного типу в мережу змінного струму зі стандартною, чітко обмеженою, частотою 50 Гц, ця напруга спершу проходить процедуру випрямлення, тобто стає постійною. Після випрямлена напруга тієї ж стандартної величини, що і в розетці (220 вольтів), перетворюється інвертором в змінну. Тобто інвертований змінний струм зі змінною частотою подається вже на компресор, що і приводить в рух його рухливий елемент — ротор.

Частотне регулювання швидкості обертання компресора, яке стало можливим внаслідок інвертування, яке плавно, без високих пускових струмів розганяє "серце" компресора до максимальної швидкості обертання і, відповідно, інтенсивності прокачування холодоагенту. 

У такому режимі кондиціонер працює до досягнення потрібної температури в приміщенні, яка задається користувачем за допомогою пульта дистанційного керування. Після цього температурний датчик подає сигнал керування на інверторну схему живлення компресора, частота змінного струму змінюється і швидкість обертання ротора знижується, переходячи в режим економії. В такому режимі, на мінімальних обертах, компресор качає холодоагент між зовнішнім і внутрішнім блоком доти, доки виставлена в приміщенні температура не змінюється в межах 0,5 °C. У цей момент датчик подає сигнал управління на систему регулювання швидкістю компресора і він знову виходить на максимальні оберти та максимально інтенсивний режим роботи. Таким чином, шляхом автоматичної зміни частоти обертів компресора, без повної зупинки та відключення його від електропостачання, підтримується потрібна температура в приміщенні в чітко заданому діапазоні.

Чим побутовий кондиціонер відрізняється від звичайного?

Інверторний кондиціонер відрізняється від звичайного принципом роботи компресора. У звичайному кондиціонері, що працює за принципом "пуск-зупинка", немає системи регулювання швидкості, а підтримка встановленої температури відбувається відключенням компресора від мережі. При відключенні компресора від мережі припиняється прокачування холодоагенту між внутрішнім і зовнішнім блоком (спліт-системи), а відтак припиняється постачання випарника джерелом холоду. Кондиціонер переходить в режим звичайної вентиляції доти, доки датчик температури не подасть сигнал на включення компресора. У звичайного кондиціонера з прямим пуском відбувається регулярне збільшення струму, при запуску компресора.

Інверторний кондиціонер не відключає компресор від електропостачання, а переводить його в режим зниженої інтенсивності постачання радіатора внутрішнього блоку холодоагентом. Тому основною відмінністю інверторного режиму електропостачання компресора кондиціонера від звичайного є відсутність пускових струмів, які вище у 5-7 разів. Саме з цим пов'язані незаперечні переваги інверторного кондиціонера.

Переваги та недоліки інверторних кондиціонерів

Перевагами кондиціонера, що працює на інверторній схемі електропостачання компресора, є:

  1. Продовження терміну служби. Компресор без впливу на його обмотку пускових струмів має більший експлуатаційний ресурс;
  2. Економічність. Середня економія інверторного кондиціонера становить в середньому 30-40% і пов'язана вона зі зменшенням витрат електроенергії у порівнянні зі звичайним;
  3. Точність і плавність регулювання температурного діапазону. Мікропроцесорне управління в парі з інверторною схемою електропостачання показує високу точність температури в приміщенні, без перепадів;
  4. Низький рівень шуму. Навіть під час включення компресора напряму чути шум транспортування холодоагенту по системі, в інвертному ж кондиціонері цих шумів немає;
  5. Можливість роботи в режимі обігріву навіть при температурі до -30 °C, на відміну від звичайних кондиціонерів, які не рекомендується вмикати, коли на вулиці температура падає до -5 °C;
  6. Зниження навантаження на електропроводку постачання кондиціонера електрикою і струмообмежувальною апаратурою.

Недоліків інверторних кондиціонерів менше, але все-таки вони існують:

  • вартість інверторного кондиціонера вище ніж звичайного;
  • висока чутливість до якості напруги мережі живлення;
  • трохи, але все-таки більшу вагу зовнішнього блоку, позаяк там встановлена інверторна система регулювання;
  • ймовірність виходу з ладу електроніки, але якщо вибирати кондиціонери, наприклад, Hitachi, то цей недолік можна виключити у зв'язку з високою надійністю обладнання цієї компанії.

Оцінивши всі переваги інверторних систем кондиціонування і невеликий їх перелік недоліків, стає абсолютно ясно, що за саме за ними майбутнє.

29 грудня 2020
×
Отримати консультацію